Om at finde sin vej

En af de mest inspirerende samtaler jeg har haft i nyere tid handlede om det med at komme til succes og opnå mere i sit liv. Det råd jeg fik, handlede slet ikke om at sætte mål og finde måder at komme derhen (som jeg f.eks skrev om i min tidligere blog om succes og udfordringer). Det gik ud på at lave det man elsker at lave, finde sine værdier og det større formål man brænder for, og det var hele opskriften. Det var ikke nødvendigt at lave en større plan med langsigtede mål. Der også noget fedt, grænseoverskridende og ud-af-min-komfort-zone ved at slippe styring efter mål, sætte efter det man brænder for og stole på at det vil bringe en et godt sted hen.

I den relation synes jeg at det minder en del om Connecting the dots historien fra Steve Jobs utrolig inspirerende Standford Commencement speech (2005):

You can’t connect the dots looking forward. You can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. Because believing that the dots will connect down the road will give you the confidence to follow your heart even when it leads you off the well-worn path and that will make all the difference.

Vi lever tit med en forestilling om hvad vi og vores liv burde være. Nogle af disse forestillinger hænger godt sammen med hvem vi er; andre har sine rødder i vores syn på forventninger og den anerkendelse vi modtager fra vores omgivelser. Steve siger noget om dogma; om ikke at være fanget i forestillinger og rammer, som ikke er vores egne. Det synes jeg egentlig er en god pointe, som hænger godt sammen med det råd jeg fik. Nogle gange bliver man nødt til at afvige fra en vej, som ikke viser sig at være ens eget.

Success er ikke kun resultater på papiret, eller noget som kan sættes i udmærkelser-sektion på ens CV. Success er også at være tilfreds med og at kunne stå inde for det man laver – og det kan også være grunde til at afvige fra den lagte rute.

Og måske behøver det ikke være et valg – enten at være metodisk og planlægge sin vej til den success, eller bare at slippe det hele løs og kun være i nuet. Måske kan man være tilpas fleksibel navigation efter mål baseret på ens værdier, som man udforsker løbende. En styring der tillader at være interesseret for andre ting end det der hænger sammen med målet. At bryde rammerne ned fra tid til anden betyder også at give sig selv plads til at få noget nyt under huden – som at tage kursus i kalligrafi eller noget andet, blot fordi man finder det spændende! Der er ligesom at tage en ny udfordring op, blot fordi udfordringen i sig selv er spændende, uden at det nødvendigvis ser ud til at bringe en et sted hen.

En god ven til mig har lige taget uddannelsen som coach, og ville derfor coach’e mig som en del af forløbet. Jeg havde selv taget noget lignede kursus om coaching principperne, og kunne derfor forudse nogle af spørgsmålene. Alligevel blev jeg mindet om det med “Hvorfor er det vigtigt for dig?“, “Hvad giver det dig?” som er nogle af de ting man bliver spurgt om når man begynde at beskrive hvad man vil i sit liv. Det får en virkelig til at tænke over sine værdier!

At vove sig ud i og at lære noget nyt er værdi i sig selv, efter min mening. Læring giver en større perspektiv, mental udfordring til hjernen og vejen til nye erfaringer (når man nu også husker at bruge sin viden til noget).

PISTOL

Why, then the world’s mine oyster.
Which I with sword will open.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s